Ha észrevétele, javaslata van az oldallal kapcsolatosan, az alábbi módokon jelezheti:

2Személyesen: Flórián tér 17.
3Telefonon: +36 45 405 106

MINDEN SEGÍTŐ ÉSZREVÉTELT ÉS ÖTLETET ÖRÖMMEL FOGADUNK!

A LELKÉSZI HIVATAL NYITVATARTÁSA 

Hétfőtől - Péntekig:  08.30 - 16:00
Szombaton:             Zárva

Vasárnap:               09.30 - 10.00 és 11.00 - 11.30

 

A Megfeszített - rockopera

A Megfeszített című rockopera a Kisvárdai Református Ifjúság egyik legnagyobb szabású vállalkozása volt 2007. és 2008-ban. 16 előadást játszottunk belőle és több mint 9.000 néző látta.

 

Hadd álljon itt egy "korabeli ismertető", amivel akkor az iskolák igazgatóit kerestük meg:

Az előadás a magyar színházi életben igazi csemegének ígérkezik, hiszen 2000-ben, a millennium évében ez a darab volt az ország legnagyobb szabású színházi produkciója, amely nem csak Jézus Krisztus szenvedéstörténetét mutatja be, hanem egyszersmind a keresztyénség 2000 és a magyar államiság 1000 évét állítja párhuzamba. Ettől egyedülálló a mű. Magyarországon eddig csupán két helyszínen volt megtekinthető a darab: Budapesten a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, Illetve Szegeden a Dóm Téren.
 
A szerző jóvoltából – aki, nagyon örül annak, hogy csaknem 50 kisvárdai fiatal több, mint fél éven át dolgozik a színdarab megvalósításáért – lehetővé vált hogy Szeged és Budapest után az országban először Kisvárdán kelhessen életre „A Megfeszített” című rockopera. A színpadi mű a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza 2007. évadában várhatóan a legnagyobb szabású színházi produkció lesz.
Külön érdekessége a darabnak, hogy ez az egyetlen olyan színpadi mű, amely mindhárom történelmi felekezet, a Református, az Evangélikus és a Római Katolikus püspöki kar ajánlásával is rendelkezik.
 
Próbáink 2006. október 15. óta, heti 8 - 10 órában folynak. Az eddigiekben elkészültek díszlet és jelmezterveink, beszereztük a szükséges hatósági engedélyeket. Elkészült jelmezeink több mint 70 százaléka. Három csoportban külön vannak koreográfiai, énekes, és színpadi próbáink.
Sok-sok munka és rengeteg óra közös gyakorlás áll még előttünk, de bízunk benne, hogy áprilisban – a korábbiakhoz hasonlóan - ismét méltó előadással ajándékozhatjuk meg városunk lakosságát és oktatási intézményeit.

 

A diákelőadások jegyára: 650 Ft (A kísérő pedagógusok tiszteletjegyet kapnak)
A felnőtt előadások jegyára: 1000 Ft

 
A koreográfiákat a Szabolcs Tánciskola tanára Volentér László készíti. 
A díszlet és jelmeztervek Koszta Zoltán munkái
 
Az előadások tervezett időpontja:
2007. március 31. - április 5. között (9 előadás)
 
Főbb szerepekben:
 
a Mester - Ujvári Gergely;
a Vezér - Dancs János;
az Áruló - Pető Gyula;
a Lány - Dancs Tímea
 
Rendező:
Százvai László – református ifjúsági lelkész

 

A Mű szerzőjének és főszereplőjének néhány sora a rockoperáról

 

Koltay Gergely:

 
„A Magyar Millennium tiszteletére írt új mű ősbemutatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2000 augusztusában volt. A produkciót telt házak előtt játszották, a televíziós felvételt több százezren tekintették meg. Az ősbemutató után három évvel ismételten a Margitszigeten láthatták a nézők a darabot, miközben az elszakított nemzettesteken is többfelé bemutatták az elmúlt öt évben.
 A bibliai ihletésű színpadi játékban a Nép a Vezért isteníti, de mivel a világban nem juthat mindenkinek egyformán a Mammon kegyeiből, a Vezér a SZERT kínálja pótszerül, amelynek fogyasztása elcsendesíti a bánatot, feledést hoz a kínra, s mindenkinek azt adja, amire leginkább vágyik: a testi örömöt keresőnek a kéj illúzióját, a vagyonra vágyónak a pénz mámorát, a hatalomra éhesnek az uralkodás talmi érzetét. Vele száll szembe a Mester, aki a SZER-rel szemben a SZERetet hatalmát szegezi szembe, az életet teremtő testvériséget és megbékélést kínálja az embert roncsoló SZER helyett… A színdarab záró jelenetében a Mester keresztfája előtt megidéződnek a magyar történelem nagyjai, akik a Jót képviselték, s ezért az életüket áldozták.
Kezdettől tudtam, éreztem, hogy ebben a műben egyforma intenzitással, egymásra rímelően kell megszólalnia a Krisztusi Kálváriának és a Magyar Passiónak, vagyis a Biblia és az ezeréves magyar történelem szenvedéstörténetének. Az irodalmi inspirációt Nyírő József A Megfeszített című filmdrámája adta, a rockopera szövegkönyvét Tóth Sándor színpadi műve nyomán Koltay Gergely írta, a zene a Kormorán zenei műhely alkotása.”

Varga Miklós:

 
„Különleges hangulatuk volt ezeknek az előadásoknak, amely elsősorban abból fakadt, hogy a darab erőteljesen kötődött a Millenniumhoz, s ihletett módon szólt a kétezer éves keresztény tanítás változatlan érvényességéről, időszerűségéről is. Ez a rockopera nemcsak azért kapta a „millenniumi” jelzőt, mivel ezeréves keresztény államiságunk ünnepére esett a bemutatása, hanem mindenekelőtt azzal érdemelte ezt ki, hogy a bibliai tematikán belül a Magyar Passiót is felidézte, s hatásosan állított emléket történelmünk mártír hőseinek. A millenniumi, emelkedett atmoszféra mellett emlékezetes marad számomra az is, hogy Koltay Gábor irányításával voltaképpen az István, a király című produkció jól összeszokott csapata vitte sikerre az előadást. Ismeretes, hogy Koltay Gáborral – és A Megfeszített szerzőjével, Koltay Gergellyel – immár két évtizede számos nagysikerű produkcióban dolgoztunk együtt, s ez a rockopera kiemelkedő állomása eddigi közös munkáinknak.
A bemutatót követően „A Megfeszített”-et sokan az „István, a király” magasságában emlegették. A margitszigeti előadások forró sikere mellett jól bizonyította ezt a darab CD-jének kiugró népszerűsége is. Bizonyos, hogy „A Megfeszített” az elmúlt évtized legjobb, mondanivalójában és zenei megformálását tekintve is a legszebb rockopera, ami itthon született. A Mester alakja és az általa képviselt gondolatok, az ő tanítása különösen közel állnak hozzám, hiszen római katolikus vagyok, s hívő embernek tartom magam. Meggyőződéssel vallom, hogy a szeretet olyan emberi szükségszerűség, ami nélkül nem lehet értelmes életet élni. Függetlenül attól, hogy ma milyen társadalomban élünk, azok a közösségek maradtak meg, amelyek erkölcsi normái között a szeretet az első helyen szerepelt. Ez a történelem egyik legnagyobb tanulsága.”

A rockopera plakátja:

Pályázatok

FEL