Ha észrevétele, javaslata van az oldallal kapcsolatosan, az alábbi módokon jelezheti:

2Személyesen: Flórián tér 5.
3Telefonon: +36 45 406 021

MINDEN SEGÍTŐ ÉSZREVÉTELT ÉS ÖTLETET ÖRÖMMEL FOGADUNK!

AZ ISKOLA NYITVATARTÁSA

Hétfőtől - Péntekig:  08.00 - 16:00

Szombat és Vasárnap:  Zárva

 

HAT-17-01-2017-00550

Erdély történelmi, kulturális és természeti értékeinek megismerése

 

A Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium az idei tanévben
61 hetedikes diákkal és 6 fő kísérőtanárral 2018. április 09. és április 13. között erdélyi tanulmányi kirándulást valósított meg az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Határtalanul!  (HAT17-01-2017-00550) pályázat keretén belül. A rendelkezésre álló
3 128 572 Ft pályázati forrásból egy tartalmas, színes, eseménydús kirándulást tudtunk megvalósítani.

 

A kirándulás célja a külhoni magyarság történelmi kulturális, és természeti látványosságainak értékeinek megismerése. A kirándulás "székhelye" Szovátán volt az erdélyi sóvidék központjában és a rendelkezésre álló öt nap alatt megismertük Maros, Kolozs és Székely megye nevezetességeit, legszebb tájait. Valamint a 2017-es Arany-emlékév kapcsán felkerestük
Arany János, hazánk egyik legismertebb költőjének szülőhelyét és az életéhez kapcsolódó legfontosabb állomásokat.

 1. nap: Kisvárda - Kolozsvár – Szováta 

A kora reggeli indulást követően Kolozsvár városa felé vettük utunkat. Kolozsvárra megérkezvén felkerestük a Szent Mihály templomot. A kolozsvári Szent Mihály templom Erdély második legnagyobb alapterületű temploma, amely Kolozsvár főterén áll. A gótika stílusjegyeit magán hordozó templomot diákjaink csodálattal és áhítattal tekintették meg. A templomban lehetőségünk volt az elcsendesedésre, a hosszú út fáradalmainak rövid letételére.

A templomlátogatást követően megtekintettük Kolozsvár egyik legfőbb nevezetességét, Mátyás király lovas szobrát, mely közvetlenül a templom szomszédságában található. A lovas szobornál diákjaink meséket és mondákat mondtak „az igazságos királyról”. A Mátyás király emlékének állított szobortól Mátyás szülőháza felé vettük utunkat, ahol a diákok Mátyás király életéről hallgattak meg egy rövid beszámolót.

Városnéző utunkat a Szabók bástyája felé folytattuk, majd megtekintettük a jelenleg Szépművészeti Múzeumként működő Bánffy palotát. Belvárosi sétánk zárásaképpen megtekintettük a kolozsvári Istenszülő elszenderedés Ortodox Katedrálist.

Kolozsvári „kalandozásaink” végeztével csoportunk a botanikus – és füvészkert területén tett sétát, ahol is megcsodálhattuk a kertben található szebbnél-szebb növényeket. A botanikus kert jelenleg 14 hektárnyi területen terül el, ahol is több mint 10 000 növény él, a föld minden kontinensének legszebb fajtái. Itt találhatjuk a Növénytani múzeumot, de itt hozták létre a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem herbáriumát is, amely több mint 635 000 növényt tartalmaz. A botanikus kertben tartott rendhagyó biológiaóra sokakat megragadott, hisz testközelből láthatták a diákok a szebbnél-szebb természeti csodákat.

A kora délutáni órákban szállásunk felé vettük az útirányt. A kora esti órákba meg is érkeztünk a Maros megyei, híres fürdővárosba; Szovátára. Szállásunk a Teleki Hotelben volt, ahol igazán színvonalas ellátásban, kiszolgálásban volt részünk a négy napos ott tartózkodásunk során.

 2. nap: Segesvár – Székelyudvarhely

A reggeli indulást követően a történelmi Segesvár történelmi városát kerestük fel. Városnézésünk során megtekintettük a híres Óratornyot és a benne található múzeumot. Ezt követően népes kis csapatunk „sikeresen bevette” a segesvári várat. Megtekintettük Vlad Dracul szülőházát, ahol a Dracula legendát elevenítettük fel.

A segesvári sétánkat követően, Székelyudvarhely felé vettük utunkat. Székelyudvarhelyen az Emlékezés Parkjában megemlékeztünk nagy történelmi személyiségeinkről, akiknek szobrai a parkban megtalálhatóak. Így többek között Bethlen István, Wesselényi Miklós, Bethlen Gábor, Fráter György, Szent László király, Csaba királyfi, Hunyadi János, Báthori István, II. Rákóczi Ferenc és Bem apó alakját elevenítettük fel. A Megemlékezés Parkjától nem messze található Millenniumi székely emlékművet is megtekintettük.

Szállásunkra az esti órákban tértünk vissza, ahol a vacsorát követően diákjaink székely viccekkel szórakoztatták egymást és kísérőiket.

 3. nap: Parajd – Korond – Farkaslaka

Kirándulásunk harmadik napjának délelőttjét a parajdi sóbányában töltöttük. A föld alatti világ lenyűgözte diákjainkat. Úgy nyílt lehetőségük az önfeledt kikapcsolódásra, játszásra, szabadidő hasznos eltöltésére, hogy mindeközben szervezetükre jótékony hatását is kifejtette a sóbánya levegője. Amit mi sem bizonyít jobban, hogy csoportunkból többen is allergiával és megfázással küzdve vágtak neki a kirándulásunknak, majd a sóbányában eltöltött idő után megkönnyebbülve, tüneteiken enyhítve telt erdélyi tartózkodásuk hátralévő része. 

 

A parajdi kirándulásunkat követően következő úticélunk Korond volt, ahol is megtekintettük az oly népszerű kirakodóvásárt. Kézzelfoghatóvá váltak számunkra a korondi festett, faragott bútorok, valamint a híres, neves fazekas termékek.

 

Az ajándékvásárlás mellett lehetőségünk nyílt egy ősi mesterség megismerésére is. Felkerestünk egy helyi taplász mesterembert, aki a kihalóban lévő bükkfatapló feldolgozás rejtelmeibe vezetett be minket. A színes, interaktív bemutató minden diákot lenyűgözött. Bemutatásra került a taplókészítés folyamata, a taplóból készült tárgyak elkészítése, megmunkálása.

 

Farkaslakán megtekintettük Tamási Áron Kossuth-díjas író szülőházát, ahol is Sipos Ferenc, az író sógora tartott szívbemarkoló előadást Tamási Áron életéről, munkásságáról. Megismerkedhettünk Tamási Áron munkásságának főbb állomásaival, bepillantást nyerhettünk az író mindennapjaiba. A szülői ház megtekintése után felkerestük Tamási Áron sírhelyét, - mely két cserefa között található a római katolikus templom szomszédságában - ahol leróttuk kegyeletünket.

 

 4. nap – Szováta  

Kirándulásunk negyedik napjának reggelén a Gyilkos-tó felé vettük az irányt. A Gyilkos-tó egy természetes torlasztó a Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban. 1837-ben keletkezett egy közeli hegyről lecsúszó törmelék következtében. A tó visszahúzódóban van, a visszamaradó kisebb tavak elláposodnak. Diákjainkkal a szép, napsütéses időben hatalmas sétát tettünk a tó körül, kiélvezve a jó idő minden egyes pillanatát.

A délutánunkat a szállásunknak is otthont adó Szovátán töltöttük. A nap folyamán felkerestük a legjelentősebb szovátai villákat a fürdőtelepen, majd hatalmas sétát tettünk a Medve tó és a többi gyógyhatású sóstava körül és az azt övező tanösvényeken. A szépen kiépített, esztétikusan elrendezett, gondosan ápolt pihenőpark és az ott található játszótér remek kikapcsolódási lehetőséget nyújtott diákjainknak.

 5. nap – Nagyszalonta - Nagyvárad - Kisvárda 

Erdélyi kirándulásunk utolsó napján Arany János emléke előtt tisztelegtünk. Nagyszalontán megtekintettük a költő szülőházának helyén felállított emlékhelyet, ahol is egy helytörténeti kiállítás keretén belül lehetőségünk nyílt Arany János gyermekkorának megismerésére és több személyes relikvia megtekintésére. A nagyszalontai vár egykori őrtornyában, az úgynevezett Csonkatoronyban kapott helyet az Arany János életét, munkásságát bemutató múzeum, melyet nagyszalontai tartózkodásunk alatt szintén felkerestünk.

 

Nagyszalontai „barangolásunkat” követően Nagyvárad festői szépségű városa felé vettük utunkat. Megtekintettük az Ady Endre Líceumot, majd sétáltunk a Sebes-Kőrös partján és megismerkedtünk a város nevezetességeivel. A Kőrös-parti Párizsban tett sétánk, városnézésünk végeztével elindultunk Kisvárdára.

 

Örömünkre szolgált és bízunk benne, hogy a pályázat megvalósításával erősödött gyermekeink magyarságtudata, valamint a közös élmények átélésével még jobban megismerték egymást, magyarságunk történelmét, múltját, mely által közelebb kerülhetünk jelenünkhöz. Azon jelenükhöz, mellyel jövőnket formáljuk. Megismerkedhettünk a külhoni magyarság kultúrájával, életvitelével és hagyományaival.

Jó reménységgel vagyunk az iránt, hogy a hetedikes diákjaink úti és lelki tarisznyája sok-sok vidám, felejthetetlen, színes pillanattal, élménnyel gazdagodott, melyekre évek múlva is szeretettel gondolnak vissza.

 

                                                                                                                                            Rostásné Kiss Mária

                                                                                                                                              7/A osztályfőnök

 Képek

Pályázatok

FEL